Czy ptaki jedzą podczas lotu?

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w licznych regionach kraju znany jest jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak z rodziny krasek, którego tryb życia śmiało uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje obszary prawie całej Europy. Najbardziej natomiast upodobała sobie obszary południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można również w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

W ostatnich czasach zauważa się spory spadek liczebności tego gatunku. Można stwierdzić, iż w niektórych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto zaznaczyć, że spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym reprezentantem, którego możemy zobaczyć w Europie. O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w pięknym, niebiesko rdzawym kolorze.

Ptaki i ich lot

Kraska zwyczajna nie wyróżnia się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, w trakcie których odpowiednia płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła są zaokrąglone. Kraska zwyczajna wyposażona jest też w niezwykle mocny, czarny dziób oraz nogi, które mają specyficzny żółtawy kolor. W przypadku młodych osobników, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe.

Do pierwszego roku życia, ptaki kraski zwyczajnej można rozróżnić od dorosłych również dzięki sterówkom. W przypadku osobników starszych zauważyć można na piórach ciemną plamę oraz dużo bardziej ostre zakończenie. Największa długość ciała kraski zwyczajnej to mniej więcej 32 centymetry, zaś rozpiętość skrzydeł tego gatunku mieści się w przedziale od 62 do 72 centymetrów. Całkowita masa ciała kraski zwyczajnej nie jest zwykle większa niż 190 gram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *