Fakty o ptakach

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można najczęściej na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej, a także Północnej Afryki. Bociany białe są przyzwyczajone do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niską roślinnością, natomiast niezwykle często mieszczą się niedaleko obszarów zagospodarowanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości przypadków na wysokich drzewach czy też rozmaitych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy zwykle około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, czy też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają niezwykle często nawet do 100 centymetrów długości.

Ptaki informacje

Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zadziwiająca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie prosty w rozpoznaniu. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku.

Przypisywane do bociana „klekotanie” to oznaka przeżywanego okresu godowego, który zakończony jest najczęściej wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały staje się samodzielny w mniej więcej siedemdziesiątym dniu swojego życia. Ptaki te nie przepadają za chłodnym kliamtem, dlatego w tym Czaje wybierają się w podróż w stronę ciepłej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *