Czy ptaki jedzą podczas lotu?

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w licznych regionach kraju znany jest jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak z rodziny krasek, którego tryb życia śmiało uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje obszary prawie całej Europy. Najbardziej natomiast upodobała sobie obszary południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można również w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

W ostatnich czasach zauważa się spory spadek liczebności tego gatunku. Można stwierdzić, iż w niektórych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto zaznaczyć, że spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym reprezentantem, którego możemy zobaczyć w Europie. O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w pięknym, niebiesko rdzawym kolorze.

Ptaki i ich lot

Kraska zwyczajna nie wyróżnia się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, w trakcie których odpowiednia płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła są zaokrąglone. Kraska zwyczajna wyposażona jest też w niezwykle mocny, czarny dziób oraz nogi, które mają specyficzny żółtawy kolor. W przypadku młodych osobników, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe. Czytaj dalej Czy ptaki jedzą podczas lotu?