Trochę ciekawostek o ptakach

Zimorodek to niezwykle wdzięczny ptak, który dumnie reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o nie za dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka oraz południowa Azja, to typowe obszary występowania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są z pewnością zakodowane w naturze zimorodka.

Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś podróżują do południowej części lęgowego areału. Biototypem zimorodka są czyste, lądowe wody, które bardzo często posiadają dosyć strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Są one wykorzystywane przez zimorodki jako świetny punkt obserwacyjny.

Ptaki ciekawostki

Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje również wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są jednak identyczne. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarny. Zimorodek posiada niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny.

W tym samym kolorze są również sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dosyć nieproporcjonalna. Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy i dzioba. W większości wypadków zimorodek osiągaj co najwyżej siedemnastu centymetrów długości, natomiast waga jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Samotniczy tryb życia kończy się dla tych osobników z przyjściem lutego, ponieważ to dokładnie wówczas rozpoczyna się okres godowy tych ptaków. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać swojego partnera, który, poprzez charakterystyczne kiwanie ciałem, pokazuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *